X

اخبار

یکشنبه 10 اردیبهشت 1402
تعداد بازدید: 161

همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر

توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر نیازمند رعایت الگوی علمی است
همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر

 

به گزارش دبیرخانه همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر دکتر محمدحیدری رئیس جهاددانشگاهی قم در خصوص برگزاری همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر، گفت: یکی از مهم‌ترین شاخص‌های توسعه انسانی در تمام جوامع، رشد شاخص‌های مدنیت در تمام ابعاد انسانی، اجتماعی، فرهنگی و... است.

وی افزود: شکل‌دهی به محیط زیست انسانی و زیستگاه انسانی از مهم‌ترین مسایلی است که همیشه فکر بشر را به خود مشغول کرده است. تمدن های بزرگ جهان همیشه با شاخص سازی محیط زیست انسانی خود در دنیا مثال زدنی می شوند.

حیدری ادامه داد: یکی از مهمترین مولفه های ساخت این محیط‌های زیست، استفاده هوشمندانه از رنگ، نور، آب، گیاه و تمام مخلوقاتی است که خداوند برای روح افزا شدن محیط زیست در کره زمین خلق کرده است. زیبایی و طراوت محیط زیست پیرامونی انسان در محیط های مدنی از دیرباز مورد توجه بشر بوده است، به همین جهت رشد دادن گیاهان و گل ها در منزل و همچنین محیط زندگی انسان از دیرباز از مهمترین علائق انسان ها بوده است.

رئیس جهاددانشگاهی قم بیان کرد: استفاده از گیاهان برای روح افزا کردن محیط زیست انسانی به شکل دست سازه‌های انسانی از جمله مسایلی است که در شهرسازی های مدرن به شکل خاصی مورد توجه قرار گرفته است زیرا در عصر حاضر با توجه به تراکم جمعیتی در شهرها، باغ های شهری به شدت متراکم و کوچک شده و یا از بین رفته‌اند و باید برای زنده ماندن فضای تنفسی شهر، گونه های جدید پوشش گیاهی جایگزین می شد.

وی گفت: توسعه پوشش گیاهی در اشکال جدید از جمله کمربندهای سبز دورادور شهرها، توسعه پارک های جنگلی در محدوده شهرها و... از جمله این تدابیر بوده است.

حیدری اظهارکرد: از زمانی که رشد جمعیت و همچنین برداشت‌های غیرقابل توجیه از منابع آبی در کشوری چون ایران که از دیرباز همیشه با مشکل کم آبی مواجه بوده است، بر بسیاری از امورات مرتبط با توسعه کشاورزی و فضای سبز شهرها سایه افکند، حل مشکلات مرتبط با این موضوع به یک چالش ملی مبدل شد.

وی عنوان کرد: در این میانه دو عنصر متعارض در کنار هم قرارگرفت. از طرفی توسعه فضای سبز در محیط های پیرامونی شهرهای کویری به دلیل آثار حیاتی آن‌ها بر فضای زیست و جلوگیری از توسعه کویر به سمت شهرها اهمیت داشت و از دیگر سوی منابع آبی محدود را نیز باید از نظر می گذارندیم.

رئیس جهاددانشگاهی قم تصریح کرد: راهکاری که بسیاری از شهرها در این زمینه در نظر گرفتند، شکل‌دهی به یک استراتژی هیبریدی در زمینه استفاده از منابع آبی جاری و همچنین بهینه‌سازی منابع استفاده شده از جمله پساب‌ها و استفاده کافی از این منابع بود ولی با توجه به مشکلات و هزینه‌های خاصی که هرکدام از این طرح ها داشت می بایست بهترین روش‌ها با نظرات و آرای کارشناسان و متخصصین امر اتخاذ می شد.

حیدری تاکید کرد: دوران، دوران آزمایش و خطا نیست و حتی یک متر مکعب آب نیز در این شرایط نباید با بی تدبیری به هدر برود. مشکل آنجا است که از طرفی نیاز به فضای سبز در حاشیه شهرهای کویری یک الزام است و حفظ منابع آب نیز در این شرایط یک الزام مهم دیگر. حفظ این منابع در کنار اهمیت اجرای این طرح ها باید در یک ظرف علمی مورد نقد و بررسی قرار گیرد.

وی اظهارکرد: خوشبختانه جمعی از مدیران متخصص و دغدغه مند در این زمینه به دنبال حل مشکل و استفاده هر چه بیشتر از تمام ظرفیت‌های علمی و ملی در این عرصه بوده‌اند و به همین دلیل نیز همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر با همکاری نهادهای علمی چون سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری قم و جهاددانشگاهی آغاز به کار کرد.

حیدری یادآور شد: انتظار می رود که این همایش با دستاوردهای دقیق علمی خود بتواند ضمن اطلاع رسانی همگانی به تلاش و حرکت در این حوزه به یک حرکت علمی برای اجرای طرح های دقیق و ساماندهی شده در عرصه توسعه فضای سبز در حاشیه شهرهای کویری به خصوص شهر قم کمک شایسته کند.

حیدری در پایان بیان کرد: جهاددانشگاهی در گذشته نیز طرح های مختلفی برای استفاده بهینه از ظرفیت های علمی و تحقیقاتی برای توسعه شهر قم و همچنین محیط های کویری با استفاده از گونه های گیاهی متناسب با این محیط ها اجرا کرده است و مشارکت در این همایش نیز از جمله تلاش های این مرکز در این عرصه است.

 

تصاویر
  • همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر
جستجو
آرشیو ماهیانه
درباره ما

با ما از طریق راه های ارتباطی زیر در تماس باشید. سوال‌ها، پیشنهادها و انتقادات شما برای ما مهم بوده و ما تمام تلاش خود را برای کمک به شما به کار می‌گیریم.

 
نقشه