مسائل زیست محیطی نباید محدود به جغرافیای سیاسی باشد
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم برگزاری اولین همایش راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر را در سطح ملی مورد توجه قرار داد و گفت: در حوزه منابع طبیعی و مسائل زیست محیطی نباید محدود به جغرافیای سیاسی باشیم؛ زیرا برگزاری همایش در سطح استانی و همچنین انجام تحقیقات و ارائه مقالات توسط اساتید در شهرهای مختلف کشور، صرف انرژی بدون دستیابی به نتایج گسترده است؛ در حالی که نتایج این همایشها و تحقیقات میتواند به سایر استانها نیز تعمیم پیدا کند.
به گزارش دبیرخانه همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر دکتر حسین توکلینکو عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، عنوان کرد: تحولات زندگی انسان در طول تاریخ از دوران کشاورزی تا صنعتی شدن منجر به این شد که در محیط زیست و زندگی بشر تغییراتی ایجاد شود. اما انسان مدرن به این مقوله برگشت که از حالت صنعتی صرف خارج شود و به طبیعی بودن شرایط زندگی برگردد، کما اینکه میبینیم امروزه افراد سعی میکنند تا حد امکان از بسیاری از مباحث شیمیایی و مصنوعی دور شوند و از شرایط طبیعی و ارگانیک استفاده کنند.
وی توسعه شهرها را مورد توجه قرار داد و گفت: در گذشته با نگاه صنعتی و متمرکز شهرها به صورت لجام گسیخته گسترش یافتند و انسانها توجهی به طبیعی بودن شرایط نمی کردند اما به تدریج انسان مدرن به این نتیجه رسید که همراهی با طبیعت ولو طبیعت مصنوعی از جمله فضای سبز شهری و جنگل کاری حاشیه شهر می تواند در روح و روان انسان و حتی اقتصاد زندگی او تاثیر داشته باشد، بنابراین بحث توسعه فضای سبز ضرورتی در زندگی انسان است که به صورت تاریخی اثبات شده است.
توکلینکو اظهار کرد: برخی از کارشناسان معتقدند که با توجه شرایط خشکسالی و کم آبی باید با کاهش سطح فضای سبز آب مصرفی در این حوزه را به کاربریهای دیگری اختصاص دهیم در حالی توسعه فضای سبز ضرورتی است که وجود آن غیرقابل انکار است. به این معنا همانطور که ما به آب و غذا نیاز داریم به فضای سبز هم نیاز داریم، چرا که غیر از تاثیرات روحی و روانی و مباحث تفریح و تفرج برای انسان، فضای سبز تولید کننده اکسیژن، عاملی برای جوگیری از گرد و غبار و کاهش دهنده انواع آلودگی ها هستند؛ بنابراین ضرورت وجود فضای سبز را نباید فدای دیگر کاربریها کنیم.
وی ضمن تاکید بر اینکه در این همایش به دنبال راهکارهایی هستیم که با حداقل منابع بتوانیم امکان توسعه فضای سبز را فراهم کنیم، افزود: شناسایی گونههای مقاومی که علاوه بر عملکرد زیست محیطی مناسب در فضای سبز، کمترین نیاز آبی را داشته باشند.
توکلی نکو یکی از مباحث مهم در حوزه فضای سبز را شناسایی گونههای جدید و متناسب با شرایط امروز دانست و گفت: گونههای بومی بسیاری در کشور داشتیم، اما به دلیل تغییرات زیست محیطی، گرمایش هوا، کاهش منابع آب چه به لحاظ کمی و چه از نظر کیفی؛ ناگزیر از این هستیم که پس از تحقیقات و آزمایشها علمی گونههای جدیدی را شناسایی و معرفی کنیم.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم با اشاره به اینکه به دنبال منابع جایگزین آب هستیم، بیان کرد: در حوزه فضای سبز امکان استفاده از آبهای خاکستری و فاضلاب وجود دارد که باید با به کارگیری برخی ملاحظات بهداشتی از این منابع برای آبیاری فضای سبز استفاده کنیم.
توکلینکو اظهار کرد: استفاده از تکنیکهای کاهش مصرف آب بدون لطمه به عملکرد گیاه، روشهای افزایش بهره وری آب و سایر منابع و همچنین استفاده از ماشین آلات و تکنیکهای نوین برای توسعه فضای سبز با حداقل منابع پایه از دیگر اهدافی است که در این همایش محقق میشود.
وی برگزاری اولین همایش راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر را در سطح ملی مورد توجه قرار داد و گفت: در حوزه منابع طبیعی و مسائل زیست محیطی نباید محدود به جغرافیای سیاسی باشیم؛ زیرا برگزاری همایش در سطح استانی و همچنین انجام تحقیقات و ارائه مقالات توسط اساتید در شهرهای مختلف کشور، صرف انرژی بدون دستیابی به نتایج گسترده است؛ در حالی که نتایج این همایش و تحقیقات میتواند به سایر استانها نیز تعمیم پیدا کند.
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم تاکید کرد: مباحث زیست محیطی را نباید به هیچ عنوان در بحث جغرافیای سیاسی محدود کنیم چرا که نتایج آن میتواند در دیگر مناطق کشور با شرایط محیطی مشابه قابل تعمیم باشد.
وی با تأکید بر اینکه این همایش با همت سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری قم و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم برگزار خواهد شد، تصریح کرد: این همایش میتواند کمک بزرگی برای توسعه پایدار فضای در بسیاری از مناطق کشور به ویژه در شهرهای حاشیه کویر باشد و امیدواریم که نتایج آن بتواند در حفظ و توسعه فضای سبز با حداقل استفاده از منابع پایه، اثربخش باشد.