به گزارش واحد خبر سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری قم، طی سالهای اخیر با هدف افزایش نشاط اجتماعی و افزایش روحیه بانوان که بهعنوان نیمی از پیکره جامعه به شمار میروند، بوستانهایی تحت عنوان «بوستان بانوان» در کشور و شهر قم ایجاد شد.
بوستانهایی که فلسفه ایجاد آن افزایش حضور بانوان در عرصههای تفریحی و ورزشی است و به عبارتی جداسازی و تفکیک فضاهای گردشگری و تفریحی خود یکی از راهکارهای مسئولان برای حضور هرچه بیشتر زنان در جامعه بود. هرچند احداث و ایجاد چنین بوستانهایی در ابتدای امر مخالفان و موافقانی به همراه داشت، چراکه هدف اصلی از ایجاد این بوستانها در اصل راحتی بانوان در چنین مکانهایی تعریفشده است.
در بوستانهایی که به نام بانوان و ویژه برای بانوان ایجادشده است، باید بهگونهای طراحی شود تا بانوان فرصتی برای تفریح و ورزش و افزایش روحیه و نشاط فراهم کند. حال با گذشت چند سال از ایجاد چنین مکانهایی آیا این بوستانها توانسته نیازهای بانوان جامعه را فراهم کند؟ آیا بوستانهای قم توانسته زمینهای را ایجاد کند که بانوان قمی با ایمنی ورزش و تفریح کنند؟
با توجه به بحران کرونا و کمبود فضاهای تفریحی و ورزشی برای بانوان قمی، بوستانهای بانوان میتواند مکانی برای درمان و ارتقای سطح نشاط بانوان قمی باشد که در بیشتر مناطق استان قم بوستانهایی تحت عنوان بوستان بانوان ایجادشده است، به جز منطقه ۲ که مدیران شهری در حال پیگیری و جانمایی برای ایجاد چنین بوستانی در این منطقه هستند.
همه میدانیم که نشاط اجتماعی در بانوان میتواند در خانواده هم تأثیر مثبتی به همراه داشته باشد، چراکه یک بانو بهعنوان یک مدیر خانواده و مادر میتواند در ارتقای سطح نشاط اجتماعی خانواده و از همه مهمتر جامعه تأثیرگذار باشد، آنهم در جامعهای که طی سالهای اخیر در جریان ورود یک ویروس منحوس به نام کرونا و اعمال محدودیتهای کرونایی، بیشتر خانوادهها آسیب و با افسردگی روبرو شدهاند .
بر اساس گفتههای کارشناسان ، باید پارکها و زیرساختهای بوستانها طوری باشد که بانوان با پوشش راحت در کنار هم ورزش و تفریح کنند؛ شاید مهمترین عامل استقبال بانوان از این قبیل بوستانها هم این عامل باشد و عامل دیگری که میتواند میزان استقبال بانوان را افزایش دهد ایجاد امکانات ورزشی و تفریحی برای بانوان در این قبیل بوستانها است امکاناتی که برای بانوان بسیار محدود است.
عدم ایجاد زمینه نشاط اجتماعی و ورزش در بوستانهای بانوان قم
یکی از بانوان قمی در بیان کیفیت بوستانهای بانوان میگوید: در بیشتر مناطق بوستانهای ویژه بانوان ایجادشده است، اما زیرساخت آن برای ایمنی بانوان مناسب نیست و بانوان برای یک تفریح و ورزش ساده راحت نیستند، چراکه بیشتر بوستانها اشراف و دید دارند و بانوان نمیتوانند راحت ورزش و تفریح و یا اوقات محدودی را هم سپری نمایند.
محدثه محسنی میافزاید: بوستان بانوان همانطور که از نامش مشخص بوده باید طوری باشد که بانوان در کنار هم اوقاتی خوش و با فراغ بال به تفریح و ورزشهای سالم فعالیت کنند، اما اگر این بوستان به محیط پیرامون خود اشراف داشته باشد بانوان چگونه میتوانند ورزش کنند؟ اگر تنها جنبه تفریحی باشد که میتوانند در دیگر بوستانهای شهر هم در کنار خانواده خود تفریح کنند.
یکی دیگر از بانوان قمی با اشاره به مشکل عدم ایمنی در بوستانهای قم بیان میکند: بوستان بانوان تفاوت آن با دیگر بوستانها وجود دیوارهای بلند و یا درختان بلند است تا حداقل بانوان در این بوستانها راحت باشند باید در ورودی این بوستانها تلفن همراه بانوان گرفته شود تا حداقل از برخی معضلات مانند فیلمبرداری و غیره جلوگیری شود. وقتی میگوییم بانوان راحت باشند این به این معنی نیست که بانوان با پوشش نامتعارف در این بوستانها حضورداشته باشند.
اغلب بوستانهای بانوان کارکرد ورزشی ندارند
لیلا یکتایی دانشجوی روانشناسی است و درباره بوستانهای بانوان در سطح قم عنوان میکند: باید از مدیریت شهری به خاطر توسعه بوستانهای بانوان در قم تشکر کرد، ولی نکته مهمی که وجود داشته این است که در این بوستانها مبلمان و امکانات ورزشی مناسبی تعریفنشده است و بانوان علاقه دارند در این بوستانها تفریح سالم و دوچرخهسواری کنند تا نشاط و سلامت خود را افزایش دهند اما فضای فیزیکی بوستانهای بانوان طوری است که نمیتوان در آن ورزشی مانند والیبال و بسکتبال داشت.
یک بانوی میانسال قمی نیز میافزاید: در قم امکانات تفریحی محدودی داریم من زانودرد و مشکلات مفصلی دارم و پزشک متخصص برای بنده یک سری ورزشها و پیادهروی تجویز کرده است و با توجه به اینکه بوستان پروانه پردیسان نزدیک است اما امکانات آن برای ورزش مناسب نیست، تنها بوستان نرگس تا حدودی امکانات ورزشی و فضای آن وسیع است که مسافت آن با ما دور است.
بوستانهای قم شرایط مناسبی برای بانوان قمی ندارد
مدیر امور بانوان و خانواده استانداری قم هم در ارتباط با بوستانهای بانوان سطح قم میگوید: بوستانهای شهر شرایط مناسبی برای بانوان قمی ندارد و شاید در هر منطقهای بوستانی به نام بانوان راهاندازی شده باشد اما هیچکدام استاندارد لازم و درشان و جایگاه قم نیستند و این بوستانها دید داشته و اشراف کامل بر ساختمانهای اطراف دارند و در نتیجه بانوان ما نمیتوانند با خیال راحت ورزش و تفریح کنند.
صدیقه صدیق تقی زاده میافزاید: خانوادههایی که مذهبی باشند در این بوستانها راحت نمیتوانند ورزش و یا تفریح کنند و بوستانهای شهر شامل اردیبهشت، پروانه، نرگس و ارغوان برای آن امکانات ورزشی دیده نشده است و زمینهای استانداردی برای والیبال و بسکتبال و دوچرخهسواری نیز ایجاد نشده است.
به گفته وی، مبلمان این بوستانها نیاز خانوادهها را برآورده نمیکند و برای ارتقای سطح نشاط خانوادهها و ارتقای سطح فکری و فرهنگی خانوادهها زیرساختی ایجاد نشده و تنها در بوستان نرگس کتابخانه داریم درحالیکه بوستانهای بانوان میتوانند کارکرد فرهنگی و اجتماعی نیز داشته باشند.
مدیر امور بانوان و خانواده استانداری قم ادامه داد: بوستانها و اماکن ورزشی بهویژه در ایام بحران کرونا میتواند ابزاری برای افزایش نشاط اجتماعی بانوان باشد، در شرایطی که اغلب خانوادهها و بانوان ما به دلیل شرایط و بحران کرونا در منازل خود هستند، مادران کانون و محور خانواده نقش مهمی در افزایش نشاط خانواده دارند و این بوستانها میتواند باعث نشاط بانوان و به دنبال آن خانواده و اجتماع باشند
تقی زاده میافزاید: یکی از اهداف اصلی احداث پارک بانوان افزایش نشاط زنان در جامعه بوده که در حال حاضر متأسفانه تفریحهای سالم برای بانوان در جامعه کم است که این خود میتواند عاملی برای افسردگی هرچه بیشتر آنها باشد و ازآنجاییکه زنان نقش تأثیرگذاری را در کانون خانواده و جامعه ایفا میکنند، بنابراین اتخاذ تدابیر لازم برای افزایش نشاط آنها امری ضروری است که ازاینرو انتظار میرود با احداث پارکهای بانوان شاهد افزایش نشاط بانوان باشیم.
توجه به ایمنی و کیفیت بوستانهای بانوان
عضو هیئترئیسه شورای اسلامی شهر قم در گفتوگویی در ارتباط با وضعیت بوستانهای بانوان قم میگوید: در شهر قم ۹ بوستان بانوان ایجادشده است، بهطورکلی در هر منطقهای یک بوستان راهاندازی شده و همچنین در منطقه ۵ و ۶ دو بوستان ایجادشده است، بوستان بانوان محیطی آرامشبخش و امنی برای بهرهمندی بانوان از فضای طبیعی و فضای سبز و همچنین تفریح و ورزش است.
نرجس نیازمند ادامه میدهد: نخستین بوستان بانوان در سال ۸۵ با نام بوستان نرگس ایجاد شد که امکاناتی هم برای ورزش بانوان در آن ایجاد شد و بعدازآن بوستان ارغوان در منطقه ۳ در سال ۹۲ ایجاد و راهاندازی شد. بیشتر بوستانهایی که ما از آن بهعنوان بوستان بانوان نام میبریم و میشناسیم در ۲ سال اخیر به وجود آمده است اما متأسفانه منطقه ۲ هنوز از وجود بوستان بانوان محروم است.
به گفته وی، بیشتر فضاهای بوستانهای قم کوچک است و تنها بوستانهایی مانند نرگس و ارغوان و پروانه بوستانهایی بوده که به لحاظ وسعت مطلوب هستند اما همین مکانها هم نیاز به توجه بیشتری دارند، آنهم به لحاظ محیط امن و مبلمان ویژه چنین بوستانهایی باید دارای محیط مناسب باشند، بانوان قمی مذهبی هستند و با ایمنی و راحتی در کنار هم تفریح و ورزش کنند.
نیازمند یادآور شد: وسعت این بوستانها برای تفریح و ورزش مناسب نیست و در برخی از بوستانها محل ویژهای برای پیست دوچرخهسواری ایجادشده که باید در آینده با ایجاد بوستانهای بانوان وسعت فیزیکی و وسعت مطلوب برای این بوستانها را بیشتر مورد توجه قراردهیم.
جانمایی یک بوستان مناسب در منطقه ۲
از عضو هیئترئیسه شورای شهر قم درباره محرومیت بانوان منطقه دو از وجود بوستان ویژه برای افزایش نشاط اجتماعی میپرسم و میگوید: بررسیهایی جهت ایجاد یک بوستان در منطقه دو صورت گرفته است و با پیگیری که انجامشده ۳ مکان جانمایی شده است که البته در منطقه دو فضایی به لحاظ وسعت برای ایجاد یک بوستان بانوان وجود ندارد.
نیازمند میافزاید: شهر قم در حوزه بوستانهای بانوان مطلوب ورود کرده است و در حال افزایش است و برای سال آینده برای ایجاد بوستان بانوان در منطقه دو پیگیریهایی داریم ولی در حال حاضر اولویت ما کیفیتبخشی به بوستانهای بانوان است ؛ بوستان بانوان در کنار اوقات فراغت، ورزش و افزایش نشاط اجتماعی و تفریح سالم میتواند زمینهساز فعالیت اقتصادی بانوان باشد و در بحث دوچرخهسواری بانوان در بوستانهای بانوان این مسئله را بهطور جد پیگیری میکنیم.
پیگیری دوچرخهسواری زنان در محیط امن بوستانهای بانوان
عضو هیئترئیسه شورای اسلامی شهر قم در بخش دیگری از گفتوگوی خود با اشاره به بحث دوچرخهسواری بانوان بیان میکند: دوچرخهسواری بانوان باید در محیط امن صورت گیرد و برای این امر ۲ بوستان را در نظر گرفتهایم که هم به لحاظ امنیت و هم وسعت مناسب باشد اقدامات اولیه و بررسیها صورت گرفته و با نهایی شدن موارد مدنظر امکان دوچرخهسواری بانوان فراهم خواهد شد برنامه ما برای این امر بوستان پروانه پردیسان و بوستان نرگس خواهد بود که برای این امر انتخابشدهاند.
نیازمند میافزاید: بوستان بانوان منطقه ۲ هم بهزودی راهاندازی خواهد شد بیشتر بوستانها قم زیرساخت کافی و مبلمان و امکانات ورزشی مناسبی ندارند باید درشان و منزلت بانوان قمی این زیرساختها بهسازی شوند.
منبع: پایگاه پردیسان آنلاین